Deelnemer

Agatha van Amée

Website
https://www.agathavanamee.nl
E-mail
agathavanamee@msn.com
Adres
Wageningen

Agatha van Amée is een verhalenverteller in beelden. Zij grijpt terug op haar persoonlijke herinneringen en vraagt zich daarbij af of deze bepalen wie je bent. Zo bevolken haar oerwoudachtige tekeningen en ‘pop-up doosjes’ objecten zoals kroonluchters, Perzische tapijten en schemerlampen die zij zich herinnert van bij haar grootouders thuis, die als vanzelfsprekend een plek vinden tussen het gebladerte.

Vanuit een herinnering groeit een verhaal zoals vanuit een plant een oerwoud kan groeien. Zij zoekt al tekenend naar het vervolg van de herinnering als naar een speld in een hooiberg. De tekening groeit zo organisch vanuit verschillende punten die langzaam al werkend met
elkaar worden verbonden met open en ongewisse ruimten daartussen. Er gaan geen schetsen of voorstudies aan vooraf. Detaillering is van belang om te zoeken naar de vorm en ruimte te bieden de herinnering helemaal terug te halen. Ze gebruikt het ook om dieptewerking te creëren: gedetailleerde vormen lijken altijd dichtbij terwijl vage vormen verder weg lijken te zijn. Zij wil dat de tekening als een ruimte wordt ervaren waar je als het ware doorheen kunt dwalen.

Tekst Marije Bouman

Deel deze pagina: