Deelnemer

Liezette Gerrits

Locatie(s)
Website
https://liezettegerrits.nl
Telefoon
0612134228

Ik ben Liezette Gerrits (1971) zelfstandig beeldend kunstenaar. Aan de Rietveld Academie heb ik de opleiding vrije richting schilderen genoten, afgestudeerd in 1996. In 1998 ben ik van Haarlem naar Enschede verhuisd. In 2017 heb ik mijn penselen en verf verruild voor papier en licht, sindsdien maak ik licht-schaduw objecten.

Ik maak mijn licht-schaduw objecten met papier, licht en plakband.
Mijn werkproces komt voort uit de fascinatie voor het gebruik van licht in de schilderijen van Caravaggio en Rembrandt. Hun schildertechniek (clair-obscur), houdt in dat je begint met een donkere achtergrond en geleidelijk het opbouwen van de lichtere delen van de compositie. Deze techniek zorgt voor een sterk contrast tussen licht en donker.
Dit inspireerde mij om met papier en licht te gaan werken en hierin heb ik het idee, vanuit het donker naar het licht werken, letterlijk genomen en eigen gemaakt.

Mijn kunstwerken bestaan uit twee of drie vellen papier en een lichtbak. Het achterste vel bewerk ik door erin te knippen, te scheuren en te snijden zodat het lichtdoorlatend wordt. De juiste toonwaarde van de schaduwwerking ontstaat door het buigen en vouwen van de restvormen. Het voorste vel fungeert als projectiescherm waartegen licht en schaduw elkaar vinden. Er is een opening tussen de lichtbron en de achterkant van het kunstwerk. Deze opening wordt afgesloten met transparant plexiglas, waardoor de kijkers de technieken kunnen zien die zijn gebruikt om het kunstwerk te maken. Het presenteert de veelzijdigheid en het potentieel van papier, niet alleen als drager op zichzelf, maar als middel voor artistieke doeleinden.

Thema Bouquet Lumière: De bloemstillevens uit de 17e eeuw dienden om de kijker aan te zetten tot genieten. Met hun verstilde schoonheid boden ze ook troost voor de vergankelijkheid van het leven. De boeketten op de schilderijen bestaan uit winter- en zomerbloeiende bloemen in surrealistische constructies en onthullen een weelderige overdaad. Ik componeer mijn kunstwerken zoals de oude meesters uit de 17e eeuw dat deden: bloem voor bloem en vol pracht. Perfecte boeketten bestaande uit prachtige bloemen uit verschillende seizoenen. De bloemen in mijn drie papieren kunstwerken staan symbool voor vergankelijkheid. Ze nodigen uit om het moment te omarmen… carpe diem, erken de vergankelijkheid van het leven en geniet van de schoonheid in het ‘hier en nu’.

Deel deze pagina: