Deelnemer

Manon Leeflang

Locatie(s)
Website
https://www.manonleeflang.nl
E-mail
manonatelier@gmail.com
Telefoon
0654386379

Manon Leeflang (Enschede 1969) studeerde in Leeuwarden aan de opleiding voor het kunstonderwijs en kwam in 1999 terug naar haar geboortestreek Twente en vestigde zich uiteindelijk in Losser, het dorp waar zij opgroeide. Na diverse omzwervingen tussen ateliers in Enschede en Losser, heeft ze zich uiteindelijk gevestigd met haar werkruimte in de MKMT-ateliers in Enschede. Voortdurend op zoek naar de kern van wat haar als kunstenaar raakt, schildert ze portretten en figuren van de dingen, dieren en mensen om haar heen. In haar landschappen richt ze zich, naast herinnerde landschappen uit haar tijd in Friesland, op reële landschappen uit haar directe omgeving in Twente.

Haar onderwerpkeuze is een ode aan het alledaagse van het leven. Hierin kiest zij voor natuur, objecten, beelden en indrukken die we niet direct opmerken, die we meteen alweer vergeten of waarvan we niet eens wisten dat we ze wilden onthouden. In haar werken neemt ze ons mee in haar zoektocht, om in de doodgewone dingen de schoonheid te ervaren en met een scherpe blik door te dringen in het karakter van haar onderwerpen. Werk waarin het ogenschijnlijk alledaagse het waard mag zijn om even bij stil te blijven staan. Alles ook in een poging om zichzelf een ogenblik te kunnen ontrukken aan de meedogenloze vaart van deze tijd en dat geredde fragment te onthullen aan anderen. Met een flintertje van die puurheid en de emotie van het vastleggen, probeert ze als het ware een saamhorigheid te scheppen.

“Een schrikkeldag is een speciale dag. Het is uitzonderlijk en vanuit dat perspectief gezien onalledaags te noemen. Dat lijkt haaks te staan op de thematiek in mijn werk, omdat ik juist daarin het alledaagse onderzoek. Maar ook een schrikkeldag is ondanks zijn buitengewone voorkomen, een dag waarop we opstaan, naar ons werk gaan, een wandeling in de natuur maken, een kopje koffie drinken, etc. Met andere woorden, ook op deze bijzondere dag gaan we op in de alledaagsheid van ons bestaan en kun je je afvragen hoe onalledaags een schrikkeldag is.”

Deel deze pagina: